Het is weer zover: de zomervakantie is begonnen. Tot ergens halverwege september heeft de jongste geen school. Iets wat in Nederland vaak verbazing oproept. Drie maanden vakantie, wat ontzettend lang!
Maar die drie maanden zijn echt wel nodig. Niet omdat de schoolgaande jeugd bij moet komen van een extreem heftig schooljaar. Dat valt op zich wel mee. Het zijn de zomerse temperaturen die het noodzakelijk maken. Je merkt het al in mei, als het oplopende kwik die laatste loodjes extra zwaar maakt. Het energieniveau is laag overdag en de concentratie ver te zoeken. Iedereen in de klas droomt van een duik in verkoelend water in plaats van in de boeken.
Tropische paniek
Ik heb gemerkt dat die argumenten bij gematigde Nederlandse temperaturen en miezerregen niet echt voor meer begrip zorgen. Dat begrip komt vaak pas als ergens eind mei de Nederlandse weersomstandigheden beginnen te lijken op die van een Italiaans voorjaar. Een ochtendtemperatuur van rond de 20°C, het kwik dat in de loop van de dag met gemak de 25°C overstijgt. Weer dat in ons gezin als ‘het is lekker buiten’ wordt gedefinieerd.
Berichten in de Nederlandse media over hitteplannen en tropenroosters zorgen daarom voor verbazing bij het kroost hier in huis. Een paar dagen warm, wat stelt dat nou voor? Het is dan toch gewoon lekker weer? Waarom zou je dat hittegolf moeten noemen? En hitteplannen in werking? Die plannen kennen ze wel. Maar die extra voorzorgsmaatregelen neem je toch pas als de temperatuur ruim boven de 30° komt?
Tropenrooster of toch maar niet?
Het woord ‘tropenrooster’ spreekt echter tot de verbeelding. In Nederland is het nu toch niet net zo warm als in de Tropen? Met van die heel hoge temperaturen? Dat zou wel balen zijn; waarom gebeurt dat nou nooit eens als wij er zijn? Nederland bezoeken zonder jas, dat is uniek!
Oh, het gaat om aangepaste schooltijden vanwege de warmte. “Misschien dat we dat hier ook moeten invoeren, vanaf half april ofzo als het zo warm is als in Nederland nu. Hoewel, de rector ziet ons aankomen! Ze zou denken dat we haar in de maling nemen. Trouwens, dan moeten we elke dag nog vroeger het bed uit. 8 uur op school is vroeg genoeg. En tot 1 uur ‘s middags is het best uit te houden. We zetten wel een raam open om het te laten doorwaaien. Laat dat tropenrooster maar zitten, we beginnen de 9e juni gewoon met onze tropenvakantie!”
IJsvrij en gewenning
De manier waarop Nederlanders reageren op zomerse temperaturen is in Italiaanse ogen dus wat overdreven. Aan de andere kant is de manier waarop ze hier reageren op winterse temperaturen in mijn Nederlandse ogen vrij vermakelijk. Bij dreigende vrieskou komen de discussies op gang over de te nemen voorzorgsmaatregelen. En bij het vallen van een eerste sneeuwvlok in combinatie met nachtvorst slaat de paniek toe. Burgemeesters die moeilijk kijkend verkondigen dat vanwege de exteme weersomstandigheden van -1°C en dreigende gladheid de scholen in de gemeente dichtblijven en de kinderen van ijsvrij kunnen genieten. Eén hele dag lang. Het is ieder jaar weer amusant.
Hoop
Misschien dat ze er langzaam aan zullen wennen, aan anders-dan-anders-weer. Net als in Nederland. Want hoewel de afgelopen meimaand weer allerlei warmterecords werden gebroken in ons kikkerlandje, kon ik niet veel berichten over hitteplannen en tropenroosters vinden. En laatst begreep iemand zonder verdere uitleg waarom de schoolgaande jeugd in Italië drie maanden zomervakanite heeft. Wie weet. Misschien dat ze hier straks in december ook niet meer warm of koud worden van wat sneeuwvlokken en een nachtje vorst. Dat zullen ze hier thuis niet leuk vinden: geen ijsvrij meer!
Leave a Reply